puntakriza.com

wijzigen
home locatie omgeving klimaat natuur excursies
navigeer naar home voor de pagina's historie, appartement, over ons en kontakt
doodshoofdvlinder

Polyporus

koolmeesje

Aracacia

Viburnum Tinus

Cirtoenboom

vlinders

Deze spectaculair grote, maar niet bepaald fraaie doodshoofdvlinder bezocht ons in de zomer van 2006. Een Afrikaanse soort, die tropische condities nodig heeft om zich te kunnen voortplanten, maar volwassen exemplaren kunnen enorme afstanden afleggen en worden regelmatig in het meditterane gebied waargenomen, waar ze zelfs nog eieren leggen. De lengte bedraagt 8 tot 10 cm.Elk jaar zien we talloze fraaie vlinders, waarvan sommige elders in Europa niet of nauwelijks voorkomen, maar helaas horen daar ook rupsen bij. Zo komt elke 6-8 jaar in maart/april de 'Monarch' rupsenplaag, waarbij een leger van miljoenen rupsen in enkele weken alle meditterane eiken van hun bladeren beroven, waardoor het bos eruit ziet alsof er een bosbrand heeft gewoed. De normaal altijdgroene bomen herstellen zich in ongeveer 6 weken en hebben dan weer een frisgroen nieuw bladerdek.

paddestoelen

De klimaatverandering heeft grote invloed op het groeiseizoen van vele paddestoelsoorten. De afbeelding links is een waarschijnlijk jaren oude polyporus die in staat is onder moeilijke omstandigheden te overleven. Maar de cantharel, die normaal overvloedig groeit rond september, is soms een zeldzame verschijning door de toenemende droogte.
Eetbare boleten zoals eekhoorntjesbrood verschijnen pas laat in het jaar, net als de grote parasolzwam (macrolepiota procera) en de eveneens eetbare honingzwam (armillaria mellea).
In 2010 verscheen voor het eerst de rauw eetbare amanita cesarea. En een typische eilandbewoner, de Omphtalotus Olearius wordt soms voor een heel grote catharel aangezien, een vergissing die in een ziekenhuisbed kan eindigen.

vogels

Deze jonge koolmees heeft net zijn eerste vlucht van 3 meter erop zitten vanuit het nestkastje en landde in het hart van een palmblad. Zodra de hele familie het nest heeft verlaten komt het volgende echtpaar, herschikt het "meubilair" en zorgt voor gezinsuitbreiding.
Het milde winterklimaat brengt hier grote aantallen roodborstjes en andere kleine overwinteraars, die in het voorjaar weer vertrekken als ze niet ten prooi zijn gevallen aan de vele roofvogels die hier hun vaste jachtgebied hebben. De grootste verschijning in de lucht is de vale gier, met een spanwijdte van 2,50 m. die zich voedt met aas, van kleine zoogdieren tot schapen.

struiken en planten

Deze in januari gemaakte foto toont ťťn ondersoort van de Arum Italicum of Aracacia, een hooggewaardeerde kamerplant met karakteristieke wit/gele bloem en later karmijnrode bessen. De Nederlandse bloemist vraagt er flink geld voor, maar hier staan ze als onkruid op vrijwel elke open plek in het bos.
In het voorjaar verschijnen ook kleine wilde crocussen en een meerbloemige narcis, die vaak uit bolletjes komt die een halve meter diep liggen en zo de warme droge zomer kunnen overleven.

De wintersneeuwbal (viburnum tinus), veelvuldig aangeplant in Nederlandse tuinen, is hier op vele plaatsen in het wild te vinden. Ze zijn heel moeilijk uit te graven omdat ze bijna altijd op rotsige bodem staan die onder de zomerzon minder snel heet wordt. Hij staat vaak temidden van coniferen als Tuja's en Juniperus of Jeneverbes, waarvan er verschillen ondersoorten in enorme aantallen voorkomen.
Ook de Westelijke Aardbeiboom (Arborus Unedo) , waarvan de vruchten alleen overrijp eetbaar zijn, staat solitair of in groepen in de omgeving en de larierboom vormt hier en daar komplete bossen.

Talrijk zijn ook de kruiden en kruidige struiken, zoals Thijm, Maggikruid, Oregano, Lavendel, Myrthe en natuurlijk Rozemarijn, die ook in vele tuinen als afscheiding wordt geplant.Op beschutte plaatsen in tuinen, zowel in de stad als op het platteland, zijn naast palmen en agaves veel meditterane fruitbomen te vinden, zoals vijgen, granaatappels, kweeperen, amandel en natuurlijk ook citrusfruit. Mandarijnen en citroenen doen het zelfs vlak aan zee uitstekend, sinasappels en grapefruits hebben net iets meer beschutting nodig en voelen zich daarom beter thuis in stadstuinen.Kijk wat een diŽet van zeep en tandpasta voor een citroenboom kan doen. Dit is de weelderigste boom in onze tuin die zijn water rechtstreeks krijgt van de wastafel in de badkamer. Het is een iets meer dan manshoge boom, die elk jaar vele honderden vruchten draagt.
Ook interressant is de ernaast groeiende Passievrucht, waarvan we de oorsprong niet meer precies kunnen achterhalen. Hij hoort in een warmer klimaat dan het onze thuis en heeft veel moeite om de winter te overleven. Maar met voldoende regen in het voorjaar levert hij toch vele tientallen vruchten, waarvan overheerlijke jam kan worden gemaakt.