puntakriza.com

wijzigen
home locatie omgeving klimaat natuur excursies
navigeer naar home voor de pagina's historie, appartement, over ons en kontakt

Uvala Ul, aerial photo

Europa

Voor bezoekers uit Nederland en BelgiŽ bedraagt de afstand tot KroatiŽ zo'n 1200 tot 1500 kilometer. Voor sommigen een trip per auto van ťťn dag, maar de meesten van ons zullen er liever twee dagen over doen en een tussenstop maken in het zuiden van Duitsland of in Oostenrijk. De gebruikelijke route is Frankfurt-Neurenberg-MŁnchen-Salzburg, maar Karlsruhe-Stuttgart-MŁnchen duurt weinig langer. Vliegen kan ook, met Air-Berlin van DŁsseldorf/KŲln of Hannover naar Rijeka (vliegveld op eiland Krk) voor vaak extreem lage prijzen ( boeken via internet).

KroatiŽ

Vanaf Salzburg is de Tauernautobahn de snelste route door Oostenrijk naar de bij Villach gelegen Karawankentunnel die de grens vormt met SloveniŽ. Daar bestaat de route grotendeels uit autosnelwegen waarvoor een vignet vereist is, wat voor sommigen een reden is om bij Villach richting ItaliŽ te rijden en daar de tolweg naar TriŽst te nemen. Men hoeft dan minder aan het stuur te draaien maar legt ca 100 km meer af. Zowel vanaf TriŽst als de Karawankentunnel is het volgende reisdoel Rijeka. Bij het pompstation voor de grensovergang ItaliŽ-SloveniŽ (Skofije) kan men de autostrada verlaten en heeft dan geen vignet nodig.

Cres

Wie op bekend terrein is, kan vanaf TriŽst via Buzet dwars door IstriŽ naar de veerhaven Brestova rijden. Een mooie, landelijke route over redelijke 2-baans wegen. Volgt men de borden of komt men uit het noorden, dan neemt men bij Rijeka de nieuwe rondweg om de stad en volgt de borden naar Krk, om op de kustweg bij Kraljevica rechtsaf te slaan naar de brug die het eiland Krk met het vasteland verbindt. Borden met het woord 'trajekt' slaan op de veerdienst tussen Valbiska op Krk en Merag op het eiland Cres. Wie vanaf Rijeka toch de veerverbinding Brestova-Porozina wil nemen ziet dan de gehele "Kroatische Riviera" met plaatsen als Opatija en Lovran, maar moet in het zomerseizoen rekening houden met soms bijna stapvoets verkeer. De route over Krk is minder mooi maar vermijdt de bebouwde kom en spaart daarom tijd.
Beide veerdiensten doen er minder dan een half uur over om het eiland Cres te bereiken. Daar volgt men de hoofdweg, die hier en daar (maar nog niet overal) van onverwacht goede kwaliteit is, in zuidelijke richting naar Mali Losinj, de hoofdstad van deze archipel; men volgt deze weg tot het oude stadje Osor, waar Cres en Losinj met een 100 jaar oude stalen brug verbonden zijn.

Punta Kriza

Op nog geen 100 meter van het plaatsnaambord "Osor" is naar links een afslag naar Punta Kriza en de naturistencamping Baldarin op resp. 12 en 15 kilometer. De weg is wel geasfalteerd, maar weinig meer dan een flinke auto breed, zodat er scherp op tegemoetkomend verkeer gelet moet worden en zonodig gebruik gemaakt van ťťn van de vele uitwijkvakken. Er geldt een snelheidsbeperking van 40 km/uur, die door niet iedereen wordt gerespecteerd omdat controle ontbreekt. De weg is voor nieuwelingen echt even wennen maar zorgt er voor, dat de toestroom van vakantiegangers beperkt blijft, zodat u als doorzetter wordt beloond met een schitterend en rustig natuurgebied.

Ofschoon de naam "Punta Kriza" (kruispunt) eigenlijk geldt voor het op 65 meter hoogte gelegen dorpje met ca. 50 vaste bewoners, wordt meestal het gehele gebied bedoeld waarin een tiental, hoofdzakelijk alleen in de zomer bewoonde kleinere dorpjes ligt, evenals de grote naturistencamping op de zuidpunt van het eiland.

Uvala Ul

Uvala Ul is een uitzonderlijke, tot diep in het bos uitgesneden baai, die men bereikt door in het dorpje Punta Kriza direkt voor het witte kerkje dat het centrum vormt, linksaf te slaan voor de laatste 900 meter die eindigen op zeeniveau. Uitzonderlijk omdat nergens anders op het eiland en ver daarbuiten een baai met slechts enkele vrijstaande huizen via een asfaltweg te bereiken is, zodat er voor de rust van de natuur geen prijs betaald behoeft te worden in de vorm van een moeizame voettocht, zoals dat bij alle overige vrijstaande huizen langs de kust het geval is. Waarschijnlijk is de vroegere havenfunctie voor Punta Kriza daar de oorzaak van.

Vanaf 1 juli 2013 is KroatiŽ lid van de EU. Vooralsnog blijft voor personen een grenskontrole bestaan en ook de Kuna zal nog meerdere jaren betaalmiddel blijven.