puntakriza.com

wijzigen
home locatie omgeving klimaat natuur excursies
navigeer naar home voor de pagina's historie, appartement, over ons en kontakt
In voor- en naseizoen en op één van de weinige bewolkte dagen in de zomer biedt de direkte omgeving vele mogelijkheden om de dag door te brengen. Er zijn vele overblijfselen uit vroegere tijden, uiteenlopend van fossielen, prehistorische grotten en Romeinse bouwwerken tot pas in de 20e eeuw verlaten dorpen. Er zijn gemarkeerde wandelroutes voor het hele gezin, maar ook voor de echte doorzetters, zoals die over de bergrug bij Osor. In het voorjaar verzamelt men overal wilde asperges, die als delicatesse bekend staan. In de herfst zijn er vele smakelijke paddestoelen te vinden, zoals de in West-Europa zeldzaam geworden cantharellen, die hier vrij algemeen voorkomen.

In 2006 is men begonnen met het markeren en in kaart brengen van de vele wandelroutes in het gebied rond Punta Kriza en zijn een groot aantal oude wegen die totaal overwoekerd waren, weer begaanbaar gemaakt. Borden geven de afstand in minuten aan en de routes zelf zijn duidelijk gemarkeerd op boomstammen of rotsen. Er zijn wandel- en fietsroutes die in dit gebied vlak tot heuvelachtig zijn, maar ook zwaardere tochten op de berg bij het stadje Osor.
Op het zustereiland Losinj ligt de hoofdstad van deze archipel, Mali Losinj, met talloze restaurantjes, marktkramen en winkels rondom een haven vol zeil- en motorjachten en kleinere schepen. Van hieruit vertrekken elke dag excursieschepen naar omliggende eilanden, zoals het zandeiland Susak, dat in hoofdzaak door vrouwen wordt bewoond die het gehele jaar in klederdracht zijn getooid; of naar goede visgebieden voor een dagje zeevissen, dat meestal met een grillparty wordt afgesloten. Wie zich in georganiseerde uitstapjes niet kan vinden, kan gebruik maken van de veerpont naar de omliggende eilanden of de snelle catamaran naar het centrum van Rijeka en zijn eigen excursie organiseren. Even buiten de stad ligt het vliegveld, waar in de zomer rondvluchten worden georganiseerd en airtaxi's beschikbaar zijn. Op meerdere plaatsen op zowel Losinj als Cres zijn er duikscholen voor beginners en duikclubs voor sportduikers met ervaring. De duikschool Osor organiseert in de zomer trips naar een rifgebied dat vlak bij de ingang van onze baai ligt.


De volgende kaarten kunt u hier als PDF-bestand voor de Adobe Acrobat reader downloaden: