puntakriza.com

wijzigen
home locatie omgeving klimaat natuur excursies
navigeer naar home voor de pagina's historie, appartement, over ons en kontakt
Uvala Ul in de winter

Uvala Ul in de zomer

temperatuurgrafiek

De mediterrane klimaatgrens ligt iets ten noorden van de stad Cres, daarboven heeft het weer een wat continentaler karakter. In onze omgeving regent het 's zomers vrijwel alleen tijdens een uiterst zeldzame onweersbui. Normale middagtemperaturen in juni, juli en augustus liggen tussen 25 en 30 graden, daarna daalt het kwik vrij snel naar 20-25 °C door de korter wordende dagen. De Adriatische zee heeft een sterk nivellerende werking: het zeewater bereikt pas in februari de minimumtemperatuur van 12 °C.
Tot de bekende winden in dit gebied behoren de Bora (koel, droog, uit het noordoosten), de Jugo (warm, vochtig, uit het zuidwesten) en de Maestral (zwak, uit het noordwesten). Stormen komen hoofdzakelijk in de eerste twee maanden van het jaar voor. Alleen de Bora is bij watersporters berucht omdat hij ook in de zomer onverwacht stormachtig kan worden.
Hij kan in de winter soms twee weken aanhouden, in de zomer duurt het meestal maar één of twee dagen.

Het beeld linksboven is een winteropname van het uitzicht over zee, met het besneeuwde Velebitgebergte op de achtergrond. Onder, dezelfde locatie op een warme augustusdag en een lagedruk gebied, waardoor de kust aan het zicht wordt onttrokken.

De grafiek geeft de gemiddelde dagtemperaturen voor een aantal plaatsen in Kroatië zoals die over een periode van 15 jaar tot en met 1999 werden gemeten. De gele kolom geldt voor Mali Losinj, dat zich op ca. 20 km. van Punta Kriza bevindt.

Wilt u weten hoe het weer er hier de komende dagen uitziet? Klik dan hier voor een pagina vol informatie:

Meteo-info Mali Losinj.