puntakriza.com

wijzigen
home locatie omgeving klimaat natuur excursies
navigeer naar home voor de pagina's historie, appartement, over ons en kontakt

vuurtoreneiland Trstenik

Altijd groene bossen met mediterrane steeneiken en pijnbomen worden afgewisseld door lagere begroeiÔng van coniferen en doornstruiken, de maquis, die alle ooit voor brandhout gekapte percelen en verlaten akkers in bezit heeft genomen. Dit is het domein van talloze herten, reeŽn en moeflons, maar ook van steenmarters (kuna's), stekelvarkens en andere knaagdieren, die de bomen delen met een bonte vogelwereld, van mezen en nachtegalen tot grote roofvogels. Sinds een paar jaar zijn in de bossen ook sporen van wilde zwijnen, die vroeger alleeen in een jachtreservaat woonden, maar nu de vrijheid hebben gekozen. Reptielen zijn vertegenwoordigd door o.a. boomkikkers, smaragdhagedissen, enkele schildpadden en niet giftige slangen. In het voorjaar en vroege zomer komen elders vrijwel uitgestorven vlinders hier in grote aantallen voor.

In de omgeving van het ca. 50 permanente bewoners tellende Punta Kriza liggen kleinere dorpen en alleenstaande huizen, waarvan de meeste voor of rond 1950 verlaten zijn. Veel huizen zijn inmiddels weer als zomerhuis in bedrijf en enkele andere worden weer permanent bewoond.
Drie kilometer naar het zuiden eindigt het eiland met een grote camping, Baldarin, die 's zomers voor driekwart door naturisten wordt bevolkt en waar zich een goed voorziene supermarkt en een restaurant bevindt.

Een ander deel van de omgeving, de zee, herbergt alle mediterrane vissoorten van sardinen tot tonijn, sponzen, koralen en de in elk restaurant geserveerde pijlinktvissen, octopussen en schaaldieren. En wie verder de zee op gaat maakt goede kans een familie spelende dolfijnen te ontmoeten.

Overal langs de kust zijn kleine zand- of kiezelstranden, waarvan maar een deel via voetpaden bereikbaar is. Het op ca 7 kilometer afstand voor Uvala Ul liggende onbewoonde vuurtoreneiland Trstenik behoort eveneens tot de omgeving. Al vroeg in het seizoen is het zeer in trek bij zeilers en andere watersporters vanwege de wilde asperges die er uitbundig groeien. Bovendien vormen de beide verzande haventjes een ideale speelplaats voor jonge kinderen.