puntakriza.com

wijzigen
home locatie historie apartement over ons kontakt
 

dining corner

De foto links toont ons huis. Het is verdeeld in twee wooneenheden van ongeveer de zelfde grootte. Het lagere gedeelte bewonen we zelf. Daarin bevindt zich een woonkamer met open keuken, slaapkamer, serre, badkamer en opslagruimte. Het hogere gedeelte bouwden we in het midden van de jaren negentig om aan familie en vakantiegangers een apart vakantieverblijf ter beschikking te kunnen stellen. Het is een modern splitlevel gebouw met daarin één appartement van bijna 70 m2. Door de verhoogde ligging is het uitzicht vanaf dit balkon nergens in de baai fraaier dan hier met overzicht over de gehele siertuin en de zee, met in de verte de eilanden Rab en Pag en daarachter het tot 1800 meter hoge Velebitgebergte.
Beide balkons liggen op het oosten en zijn een ideale plaats voor een ontbijt in de ochtendzon, maar ook om te genieten van de zomeravonden met een sterrenhemel zoals men die in vele andere delen van de wereld zelden ziet.

Op het balkonniveau van het appartement bevindt zich de woonruimte, met zitgedeelte, eethoek en keuken, evenals een badkamer met douche en toilet, bovendien is er een slaapkamer met stapelbed en wastafel, die door een deur van de rest gescheiden is. Er is een eigen opgang aan de zijkant van het huis en de inventaris is kompleet met satelliet-TV, een koffiemachine, pizzagrill, koelkast en een magnetron, plus kookgerei, serviesgoed en bestek voor 6 personen. Het moderne interieur heeft nostalgische accenten rond een hooggelegen traverse, die niet toegankelijk is: er zijn oude werktuigen uit de omgeving en andere verzamelobjekten.
Zes traptreden voeren naar het open slaapgedeelte met daarin een vast ingebouwd tweepersoonsbed en twee verplaatsbare bedden en een garderobekast. Een alternatieve slaapplaats voor wie de zon wil zien opkomen, vormt de sofa in het woongedeelte, die zich laat uittrekken tot een overbemeten tweepersoonsbed. Er is CV voor de winter, voor de zomer is er naast een automatisch ventilatiesysteem ook airconditioning aanwezig.

Maar er is nog meer! Zoals b.v. de solar-buitendouche, die zich halverwege de ingang van het appartement en het toegangshekje tot zee bevindt en die tot zonsondergang heerlijk warm water biedt om het zilte zeewater af te spoelen.
Onder het appartement is een berging voor bagage, zwem-, vis- en/of duikspulletjes en andere attributen voor spelevaren op zee en luieren op de pier. Daar staan ook ligstoelen en stretchers.
Achter het huis is een betegeld terras met gemetselde houtskoolgrill. Al vroeg in de namiddag komt daar de schaduw van de omringende laurierbomen. Niet alleen laurierbladen maar ook oregano, thijm, mirte en rozemarijn zijn in in de tuin te vinden.

Boottochtjes naar de vele zand-, kiezel- en rotsstrandjes in de omgeving maken een vakantie kompleet voor iedereen, die van watersport houdt. Zij, die hun eigen boot(je) meenemen, kunnen een gratis ligplaats vinden aan de pier direct voor ons huis, of aan boeien in ca 1,50 m diepte. Een gratis trailerhelling en parkeerplaats zijn eveneens in de baai beschikbaar. Voor hen, die geen boot meebrengen maar wel over een in Kroatië geldig vaarbewijs beschikken, bestaat de mogelijkheid om in de omgeving een kleine roeiboot met buitenboordmotor te huren.

Onze accomodatie is doorgaans aan het begin van het jaar al volgeboekt, maar wij kunnen ook bemiddelen voor het vinden van een vakantieverblijf in de direkte omgeving en het op 900 meter afstand gelegen dorp Punta Kriza.

de belangrijkste gegevens
op een rij:
munteenheid kuna's, verdeeld in 100 lipa's
Stabiele wisselkoers tegen de euro
(1 euro is ca 7,50 kuna)
winkels "Jadranka" op camping Baldarin en in Nerezine, Lidl, Konzum en Maximarket in Mali Losinj
eetgelegenheden "Tina" in het dorp
"Zlatko" in Pogana
"Lucica" op camping Baldarin
veerverbindingen Porozina - Brestova vaart in het zomerseizoen elk uur om 30 minuten over het uur vanaf het vasteland, tussen 04.00 en middernacht.
Valbiska - Merag begint om 06.00 en vaart ca elke 2 uur tot middernacht met grote schepen, die meer dan 120 personenauto's vervoeren.
benzinestations in Cres, Nerezine en Mali Losinj (3x)
afstanden tot het dorpsrestaurant: ca. 1 kilometer.
tot een geldwisselkantoor/dokter/grotere supermarkt: ca 4 kilometer.
tot restaurants/postkantoor: ca 13 kilometer.
tot een bank/betaalautomaat: ca 16 kilometer.
mobiel telefoneren uitstekende verbinding, internet via Wlan en mobielnet (gprs)
vergunning vereist voor motorboten ongeacht motorvermogen of lengte.big game fishing, zeevissen met harpoen of hengel, duiken met uitrusting.
plaatselijke kosten (2016) toeristenbelasting 1 euro p.p.p.d., kinderen 12-18 jaar half geld, daaronder gratis.