puntakriza.com

wijzigen
home locatie historie apartement over ons kontakt
 

dining corner

De foto links toont ons huis. Het is verdeeld in twee wooneenheden van ongeveer de zelfde grootte. Het lagere gedeelte bewonen we zelf. Daarin bevindt zich een woonkamer met open keuken, slaapkamer, serre, badkamer en opslagruimte. Het hogere gedeelte bouwden we in het midden van de jaren negentig om aan familie en vakantiegangers een apart vakantieverblijf ter beschikking te kunnen stellen. Het is een modern splitlevel gebouw met daarin één appartement van bijna 70 m2. Door de verhoogde ligging is het uitzicht vanaf dit balkon nergens in de baai fraaier dan hier met overzicht over de gehele siertuin en de zee, met in de verte de eilanden Rab en Pag en daarachter het tot 1800 meter hoge Velebitgebergte.
Beide balkons liggen op het oosten en zijn een ideale plaats voor een ontbijt in de ochtendzon, maar ook om te genieten van de zomeravonden met een sterrenhemel zoals men die in vele andere delen van de wereld zelden ziet.

Het appartement heeft een eigen ingang aan de zijkant van het huis. Op het balkonniveau bevindt zich de woonruimte, met zitgedeelte, eethoek en keuken, evenals een badkamer met douche en toilet, bovendien is er een slaapkamer met stapelbed en wastafel, die door een deur van de rest gescheiden is. De inventaris is kompleet met airconditioner, satelliet-TV, een koffiezetapparaat, pizzagrill, koelkast en een magnetron, plus kookgerei, serviesgoed en bestek voor 6 personen. Het moderne interieur heeft nostalgische accenten rond een hooggelegen traverse, die niet toegankelijk is: er zijn oude werktuigen uit de omgeving en andere verzamelobjekten.
Zes traptreden voeren naar het open slaapgedeelte met daarin een vast ingebouwd tweepersoonsbed en twee verplaatsbare bedden en een garderobekast.
In 2017 is het interieur ingrijpend gewijzigd om ook in de winter aangenaam te kunnen verblijven. Comfortabele stoelen staan naast en tegenover een automatische houtpellet kachel, een royale LCD-tv en in de berging onder het appartement staan een wasmachine en een dubbeldeurs koel/vriescombinatie.

Maar er is nog meer! Zoals b.v. de solar-buitendouche, die zich halverwege de ingang van het appartement en het toegangshekje tot zee bevindt en die tot zonsondergang heerlijk warm water biedt om het zilte zeewater af te spoelen.
Onder het appartement is een berging voor bagage, zwem-, vis- en/of duikspulletjes en andere attributen voor spelevaren op zee en luieren op de pier. Daar staan ook ligstoelen en stretchers.
Achter het huis is een betegeld terras met gemetselde houtskoolgrill. Al vroeg in de namiddag komt daar de schaduw van de omringende laurierbomen. Niet alleen laurierbladen maar ook oregano, thijm, mirte en rozemarijn zijn in in de tuin te vinden.

Overwinteren in Kroatië?

Tot op heden was ons appartement hoofdzakelijk 's zomers in gebruik als tijdelijk verblijf voor familie en andere gasten. Vanwege onze gevorderde leeftijd zouden wij in de toekomst liever overgaan op verhuur voor een langere periode; met name in de winter zouden wij af en toe wel wat gezelschap en misschien soms wat assistentie kunnen gebruiken. Daarom zoeken wij bijvoorbeeld een actief echtpaar dat tussen 1 oktober en 30 april tegen een redelijke vergoeding ons appartement wil huren en in onderling overleg soms wat klein onderhoudswerk aan huis en tuin wil doen. Ook stellen wij het op prijs dat er tijdens onze korte reizen iemand is die op onze spullen past.
De genoemde termijn is niet bindend, maar vanwege bestaande relaties is verhuur gedurende het gehele jaar (nog) niet mogelijk.

Het moge duidelijk zijn dat niet alles op deze pagina ook onverkort van toepassing is op het winterseizoen.
In de wintermaanden is het hier in de regel zonnig en mild, maar af en toe toont het mediterrane klimaat ook haar grillige kant met storm, regen en heftig onweer. Maar de meeste dagen zijn geschikt voor wandelingen in de omgeving, vissen vanaf de pier of vanuit een roeiboot en soms ook koffiedrinken in de tuin. Vorst is niet onmogelijk, maar een hoge uitzondering en altijd van korte duur.

Zij, die hun eigen boot(je) meenemen, kunnen een gratis ligplaats vinden aan een kleine pier in het zuidelijke deel van de baai, of ankeren in ca 1,50 m diepte. Een gratis trailerhelling en parkeerplaats voor de trailer zijn eveneens in de baai beschikbaar.

de belangrijkste gegevens
op een rij:
munteenheid kuna's, verdeeld in 100 lipa's
Stabiele wisselkoers tegen de euro
(1 euro is ca 7,50 kuna)
winkels "Jadranka" op camping Baldarin en in Nerezine, Lidl, Konzum en Maximarket in Mali Losinj
eetgelegenheden "Tina" in het dorp
"Zlatko" in Pogana
"Lucica" op camping Baldarin
veerverbindingen Porozina - Brestova vaart in het zomerseizoen elk uur om 30 minuten over het uur vanaf het vasteland, tussen 04.00 en middernacht.
Valbiska - Merag begint om 06.00 en vaart ca elke 2 uur tot middernacht met grote schepen, die meer dan 120 personenauto's vervoeren.
benzinestations in Cres, Nerezine en Mali Losinj (3x)
afstanden tot het dorpsrestaurant: ca. 1 kilometer.
tot een geldwisselkantoor/dokter/grotere supermarkt: ca 4 kilometer.
tot restaurants/postkantoor: ca 13 kilometer.
tot een bank/betaalautomaat: ca 16 kilometer.
mobiel telefoneren redelijk goede verbinding, internet via Wlan en mobielnet (gprs)
vergunning vereist voor motorboten ongeacht motorvermogen of lengte.big game fishing, zeevissen met harpoen of hengel, duiken met uitrusting.
plaatselijke kosten (2017) toeristenbelasting 1 euro p.p.p.d., kinderen 12-18 jaar half geld, daaronder gratis.